Elektronische leeromgeving

Printvriendelijke pagina

Minerva is de elektronische leeromgeving (ELO) gekoppeld aan de officiële opleidingen, programma's en cursussen van de Universiteit Gent en dus enkel toegankelijk voor iedereen met een UGent-account: alle lesgevers, medewerkers en officieel ingeschreven studenten van de Universiteit Gent.

Zephyr is het zusterplatform van Minerva dat toegankelijk is voor iedereen, met of zonder UGent-account, die wil kennismaken met de functionaliteiten van onze ELO of om de functionaliteiten ervan te gebruiken in het kader van (internationale) projecten of samenwerkingsverbanden (bv. om met gecontroleerde toegang te communiceren en informatie uit te wisselen, vakgroepen, studentenverenigingen, ...).

Afkortingen: ELO staat voor elektronische leeromgeving. Gelijkaardige afkortingen zijn DLO (digitale leeromgeving) of LMS (learning management system).

Verschillen Minerva - Zephyr

  Minerva Zephyr
URL http://minerva.ugent.be http://zephyr.ugent.be
Hoe inloggen?

Iedereen met een UGent account kan inloggen via:

 • CAS (met uw persoonlijke UGent gebruikersnaam en wachtwoord)
 • de alternatieve loginpagina (eerder voor platformbeheerders die inloggen met een andere gebruikersnaam).

Studenten met een examencontract krijgen ook toegang tot Minerva zoals beschreven in artikel 22 §2 van het OER.

Externen hebben momenteel geen toegang tot Minerva.

Iedereen met een UGent account kan inloggen via:

 • CAS (met uw persoonlijke UGent gebruikersnaam en wachtwoord)
 • (na registratie) ook met een ander e-mailadres.

Externen dienen zich eerst te registreren om een Zephyr account aan te maken (tenzij de cursustoegang ingesteld staat op "Onbeperkt open" via de cursuseigenschappen)

Intekenen op sites

Via Aanbod 201x-201x krijgen:

 • studenten automatisch een overzicht van cursussites en infosites op basis van hun inschrijving. Om hun curriculum te vervolledigen (bv. omdat hun traject administratief nog niet goedgekeurd en verwerkt is), kunnen studenten zelf intekenen op ontbrekende cursussites.
 • lesgevers automatisch een overzicht van cursussen waarvan ze, in het kader van hun onderwijsopdracht, voor het lopende academiejaar verantwoordelijke of medelesgever zijn.

Daarnaast kunt u ook manueel intekenen op eender welke:

 • andere cursussite die gekoppeld is aan officiële cursussen uit de studiegids
 • infosite van een faculteit of opleiding.

Via “Inschrijven op cursussen” krijgt u een overzicht van de beschikbare cursussen per categorie. Hier vindt u wel alleen maar cursussen die niet tot de officiële studieprogramma's behoren.

De cursussites blijven bestaan en zijn dus niet in de tijd beperkt tot het lopende academiejaar (zoals bij Minerva sites). Beheerders van cursussen die een hele tijd (1 jaar) niet meer gebruikt worden of leeg blijven, zullen wel gewaarschuwd worden dat hun cursus in aanmerking komt voor verwijdering.

Sites aanmaken
 • Titularissen en medelesgevers activeren cursussites voor cursussen behorende tot hun officiële lesopdracht in het lopende academiejaar.
 • De facultaire aanspreekpunten voor Minerva maken de infosites en extra cursussites (bv. als er voor de stage of masterproef geen officieel opleidingsonderdeel bestaat in de studiegids) voor hun faculteit aan.
 • Personeelsleden van de Universiteit Gent kunnen na registratie automatisch cursussen aanmaken.
 • Studenten en externen kunnen na registratie alleen nog maar intekenen op bestaande Zephyr sites. Zij dienen dus nog een gemotiveerde aanvraag te e-mailen naar zephyr@UGent.be om ook cursussites te kunnen aanmaken .
Toegang tot Curios De online toetsomgeving is automatisch beschikbaar in alle aangemaakte cursussites en infosites. E-mail een aanvraag om Curios toe te voegen aan uw Zephyr site naar zephyr@UGent.be.