Kennisclips

Printvriendelijke pagina

Een kennisclip is een korte video (bv. 2 à 5 minuten) waarin een lesgever één specifiek onderwerp, begrip of basisprincipe bondig uitlegt. Je kunt hierbij gebruik maken van slides, maar er zijn ook kennisclips waarbij enkel de lesgever in beeld komt.

Deze korte “weblectures” worden vaak ingezet om de voorkennis bij een bepaalde groep studenten bij te spijkeren, om extra uitleg te geven bij moeilijke leerstof, voor visuele instructies (bv. practicumhandelingen, softwarehandleidingen), ... Kortom, ideaal als zelfstudie om dieper leren te bevorderen.

Kennisclips maken

Locatie Mogelijkheden
in een vaste opnamestudio
 • nog niet mogelijk bij ICTO
in een mobiele opnamestudio
 • nog niet mogelijk bij ICTO
in een auditorium met capture agent
in een andere ruimte (practicumlokaal, thuis, ...)
 • met een mobiele capture agent
 • met een digitale videocamera
 • met een smartphone/tablet (bv. iOS, Android), een video opname app (bv. FiLMiC Pro) en eventueel een tablet- of smartphonehouder (om vast te zetten op een statief) of een tracking accessoire zoals swivl
 • met een computer, webcam (tenzij u liever niet in beeld komt), goede microfoon en applicatie waarmee u makkelijk schermopnames kunt maken
 • ...

Opnamemateriaal ontlenen

Voor het (gratis) ontlenen van digitale videocamera's, statieven, microfoons, ... kan je onder meer terecht bij:

FAQ

Tweedaagse videotraining DOWA

De collega's van de Afdeling Onderwijskwaliteitszorg organiseren ook meerdere keren per jaar een tweedaagse videotraining voor iedereen met interesse in het gebruik van video binnen zijn/haar onderwijsopdracht (bv. blended leren, MOOC, ...). Inschrijven voor deze training is zeer aan te raden maar vaak snel volzet.

Wie zich goed wil voorbereiden op deze training kan alvast een kijkje nemen op www.ugent.be/videotraining (NL) of www.ugent.be/video-training (EN).

Publicatie SURF

Wil je een video of een kennisclip maken, maar weet je niet precies wat daarbij komt kijken en hoe je dit organiseert? De checklist Videoproducties maken voor het onderwijs geeft aan de hand van 4 productiefases tips en aandachtspunten voor het ontwikkelen en produceren van videomateriaal voor het onderwijs. Deze checklist is een publicatie van Surf, een ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland.

Enkele tips van ICTO

 • Beperk je tot 1 afgebakend thema per video.
 • Zorg voor een goede microfoon!

Camtasia Studio is een programma waarmee je video's kan opnemen (bv. schermopnames) en monteren (bv. kennisclips). Vanuit ICTO stellen wij een aantal licenties van Camtasia ter beschikking van het UGent personeel, maar momenteel nog niet voor versie 2018!

Testversie

Je kan deze software 30 dagen gratis testen. Om van deze testversie een definitieve versie te maken, kan je een activatiecode of licentie aanvragen bij ICTO.

Licentie aanvragen

Als je deze software nadien verder wil gebruiken in educatieve context, dan:

 • e-mail je jouw UGent gebruikersnaam naar multimedia@ugent.be
 • krijg je alle gegevens om deze software te installeren.

Handleidingen

Enkele tips van ICTO

 • Beperk kennisclips tot maximaal 5 minuten. Langere video’s splits je dus best op in meerdere korte video’s van maximaal 5 minuten.
 • Exporteer uw video's bij voorkeur in mp4 formaat (codec H.264 MPEG-4 voor beeld, codec AAC voor geluid). In Camtasia kiest u best 720P HD aan 16:9 en mp4 only als setting om de video te produceren.

Zodra je een kennisclip toevoegt aan de module Documenten van jouw cursussite wordt deze video omgezet naar een streaming video formaat.

Streaming video heeft enkele belangrijke voordelen:

 1. Streaming video telt niet mee voor uw cursusquotum. Elke cursussite krijgt namelijk automatisch een maximale opslagcapaciteit van 800 MB. Als u zelfgemaakte kennisclips of instructievideo's als bestand in plaats van als video toevoegt aan uw cursussite, dan zal u snel het maximale cursusquotum bereiken. Als u onderstaande procedure volgt, dan worden deze bestanden eerst doorgestuurd naar de streaming video server en daarna ziet u in de module Documenten een link naar deze streaming videobestanden (uitgedrukt in x aantal uur, minuten en seconden in plaats van megabytes).
 2. De student kan streaming video meteen bekijken in een browser (in tegenstelling tot mp4 bestanden die eerst lokaal gedownload worden).
 3. De student gebruikt alleen bandbreedte voor het deel van de streaming video dat effectief bekeken wordt (in tegenstelling tot mp4 bestanden die eerst volledig gedownload worden).
 4. De cursusbeheerder kan extra statistieken raadplegen over wie de streaming video heeft bekeken, hoe lang, welke delen er meest bekeken worden, ...
 5. De cursusbeheerder kan streaming video's makkelijk embedden:
 6. De cursusbeheerder kan streaming video's downloadbaar maken (optioneel).

Als uw videobestand groter is dan de uploadlimiet van 2 GB, dan raden we u aan om de video eerst om te zetten naar mp4 formaat via het gratis open source programma Handbrake. Dit formaat wordt zonder problemen ondersteund door onze streaming server.

Als algemene richtlijn geven wij graag mee om mp4 als formaat te gebruiken met als preset regular -> normal. Alle andere standaardopties mag u ongewijzigd laten.