Handschrift met gesproken uitleg opnemen

Printvriendelijke pagina

Een pencast is een opname van aantekeningen die de docent maakt terwijl hij uitlegt welke stappen hij doorloopt. De docent leidt bijvoorbeeld een formule af en legt daarbij uit wat hij doet. Zo'n pencast kan je maken op een tablet, pen display, flipover, lightboard, ... of op gewoon papier.

De meest moderne oplossing is een tablet in combinatie met een stylus en whiteboard app. ICTO raadt momenteel de combinatie aan van bv. een iPad Pro, een Apple Pencil en de app Explain Everything. Dit is meteen ook een verplaatsbare opstelling als je voor lesopdrachten bent ingeroosterd in meerdere auditoria. Draadloos projecteren via Eduroam zal misschien nog niet in elke leszaal mogelijk zijn (toch niet zonder extra hardware zoals een Apple TV).

Met een tablet, stylus & interactive whiteboard app

Deze clip is gemaakt met de app Explain Everything:

Meer videohandleidingen over de app Explain Everything vindt u op Vimeo

Andere interactive whiteboard apps

Alternatief 1: een interactive pen display (bv. een SMART podium)

Deze clip is gemaakt met een Smart Podium (met Smart Notebook software). Met deze technologie kunt u niet alleen op een lege pagina/slide schrijven (zoals een krijtbord), maar ook bestaande presentaties, pdf bestanden, afbeeldingen, ... aanvullen met digitale inkt. Deze methode wordt vaak gebruikt om de opbouw van een redenering stap voor stap uit te leggen (bv. de oplossing van een vergelijking), ruimte te laten voor interactie voordat een slide verder aangevuld wordt, ...

ICTO ontleent wel enkele Smart Podiums maar dit is niet meteen een mobiele oplossing.

Alternatief 2: een camera en flipover

Een camera gericht op een flipover is eventueel ook een laagdrempelige "low-tech" oplossing voor het maken van kennisclips met handschrift.

Alternatief 3: een lightboard

Een lightboard is ideaal voor het maken van kennisclips met handschrift, maar ICTO beschikt momenteel niet over een dergelijk lightboard.

Source: http://flippedlearning.org/how_to/how-to-make-a-lightboard-for-less-than-100/ en https://flippedlearning.org/how_to/lightboard-camera-action/

Alternatief 4: Met een smartpen

Onderstaand voorbeeld is gemaakt met een LiveScribe smartpen. Deze pen neemt geluid op en slaat op welke schrijfbewegingen zijn gemaakt. Dit vertaalt de pen dan naar een pdf-bestand welke studenten kunnen afspelen in Acrobat Reader.

Livescribe Smartpens

ICTO beschikt momenteel niet over een dergelijke smartpen.