Praktijkvoorbeeld: cursus Durf Starten gebruikt MOOCs in een flipped classroom

10 Jul 2015 - 2:23pm

Bij het opleidingsonderdeel Durf Starten ligt de nadruk op het toetsen van de economische kans op slagen van een bepaald idee of concept. Dit vraagt dan ook een specifieke vorm van onderwijs, want bepaalde soft skills train je niet zomaar…

Jolien Coenraets, project manager bij Durf Ondernemen, vertelt hoe ze deze “ondernemende onderwijsaanpak” heeft ingevuld: “De cursus Durf Starten leert je de Lean Launchpad methodologie aan om de economische haalbaarheid van een business model af te toetsen bij klanten, partners, … We baseren ons hiervoor op de MOOC How to build a Startup van de universiteiten van Berkeley en Stanford (Californië).

Onze studenten bekijken deze online lessen, verrijkt met korte kwisvragen, als voorbereiding op het klasgedeelte. Op het online leerplatform houden studenten onder meer hun status bij, schrijven ze hun ervaringen neer en maken reflectieverslagen. Coaches en mentoren kunnen hen zo permanent opvolgen en commentaar geven. Tijdens de lesmomenten kan de lesgever zich dan beter concentreren op het coachen van het ondernemersproject van de studenten en de presentatievaardigheden van de studenten.

De meerwaarde van onze aanpak zit vooral in:

• het gebruik van videolessen, modellen en artikels van internationaal gerenommeerde experten
  • de directe koppeling van het bedrijfsleven met de leerinhoud (bv. de toetsing van de economische haalbaarheid van een idee, het interviewen van klanten, het leren presenteren, …)
  • de multidisciplinaire benadering door het samenwerken in groep (met studenten uit verschillende opleidingen)
  • de continue coaching en opvolging van onze “student-ondernemers” (ook via onderlinge feedback en peer assessment)"

Meer over Steve Blank

Professor Steve Blank is de man achter de MOOC The Lean Launchpad waarop het opleidingsonderdeel Durf Starten is gebaseerd. In het blogartikel “What I Learned by Flipping the MOOC” verwoordt hij zijn jarenlange ervaring met MOOCs en flipping the classroom op een eerlijke manier. Zijn lessons learned vatten zijn getuigenis dan ook mooi samen.

Meer over Durf Starten

Het opleidingsonderdeel Durf Starten kan door alle studenten (van 1e bachelor tot doctoraatstudenten) gevolgd worden. Het wordt zowel in het 1e als in het 2e semester aangeboden aan een 24tal studenten per semester.