Kennisclips

Printvriendelijke pagina

Een kennisclip is een korte video (bv. 2 à 5 minuten) waarin een lesgever één specifiek onderwerp, begrip of basisprincipe bondig uitlegt. Je kunt hierbij gebruik maken van slides, maar er zijn ook kennisclips waarbij enkel de lesgever in beeld komt.

Deze korte “weblectures” worden vaak ingezet om de voorkennis bij een bepaalde groep studenten bij te spijkeren, om extra uitleg te geven bij moeilijke leerstof, voor visuele instructies (bv. practicumhandelingen, softwarehandleidingen), ... Kortom, ideaal als zelfstudie om dieper leren te bevorderen.

Hoe kan ik zelf een kennisclip opnemen?

U kunt altijd zelf aan de slag gaan met een digitale camera, statief, microfoon en videomontagesoftware. Maar ICTO biedt ook ondersteuning via ontleenbaar materiaal.

Doel Enkele mogelijkheden
Opname in een "professionele" studio zonder publiek
  • contacteer het IVPV
Opname in een auditorium, leszaal, practicumlokaal, thuis, ...
Montage

Enkele tips

  • Beperk kennisclips tot maximaal 5 minuten. Langere video’s splits je dus best op in meerdere korte video’s van maximaal 5 minuten.
  • Beperk je tot afgebakend 1 thema per video.
  • Zorg voor een goede microfoon!
  • Exporteer uw video's bij voorkeur in mp4 formaat (codec H.264 MPEG-4 voor beeld, codec AAC voor geluid). In Camtasia kiest u best 720P HD aan 16:9 en mp4 only als setting om de video te produceren.

FAQ