ICTO nieuwsbrief 18: april - mei 2018

Printvriendelijke pagina

Bekijk de online versie - De e-mailversie presenteert het best in OWA.

Via deze 18e nieuwsbrief wil het blended learning team alle lesgevers, onderwijsondersteuners en studenten beter informeren en inspireren over onderwijstechnologie aan de (A)UGent.

Vernieuwing Minerva

Recent lanceerde de Directie Communicatie en Marketing al een oproep om een naam te vinden voor de "nieuwe Minerva". De UGent zal de nieuwe naam, het geselecteerde platform en de lesgevers die betrokken worden in de eerste pilootfase over een tweetal weken publiek maken.

Daarnaast is de stuurgroep momenteel druk bezig om een community samen te stellen met docenten en onderwijsondersteuners die de transitie naar de nieuwe Minerva gaan ondersteunen tijdens de pilootfase (= academiejaar 2018-2019).

De nieuwe Minerva zal dus pas vanaf academiejaar 2019-2020 de standaard leeromgeving worden voor alle opleidingsonderdelen. De huidige Minerva zal op dat moment in archiefmodus gaan, net als Zephyr, want de Zephyr sites met een onderwijsfunctie (zoals webklassen, zomercursussen, ...) krijgen ook plaats op de nieuwe Minerva. De nieuwe Minerva biedt namelijk een oplossing voor externe gebruikers zonder UGent account (in tegenstelling tot de huidige Minerva).

Voor de migratie van jullie cursusmateriaal van de huidige naar de nieuwe Minerva zullen tal van opleidingen worden georganiseerd en jobstudenten worden ingeschakeld. Anderzijds zullen collega's die nu Zephyr sites gebruiken om voornamelijk documenten en verslagen van raden en commissies onderling te delen, gevraagd worden om deze informatie tijdig te verplaatsen naar een Sharepoint site.

Een meer gedetailleerde en geactualiseerde tijdlijn van dit vernieuwingsproject kan je raadplegen op http://icto.ugent.be/nl/content/project-vernieuwing-elo​.

Wist je dat...

  • de presentaties van de onderwijsvoormiddag aan de faculteit PPW beschikbaar staan op www.elise.ugent.be/onderwijsvoormiddag? Deze onderwijsvoormiddag ging onder meer over diversiteit, internationalisering en portfoliowerking.
  • de presentaties van de onderwijsdag van de UGent beschikbaar staan op www.ugent.be/nl/univgent/waarvoor-staat-ugent/kwaliteitszorg/onderwijsdag2018.htm? Deze derde universiteitsbrede onderwijsdag ging over succes en welbevinden voor, tijdens en na de studies.
  • de afdeling Onderwijskwaliteitszorg een videocamera, belichting, surround microfoon en teleprompter heeft aangekocht om een opnamestudio in te richten? Om er bijvoorbeeld kennisclips, interviews, ... op te nemen in het kader van flipping the classroom of een MOOC. Alleen zoeken we nog een geschikte ruimte binnen de UGent gebouwen! Ken je een ruimte die hiervoor eventueel in aanmerking komt? Contacteer dan gerust Jan Velghe.
  • je studenten niet alleen kunt activeren met behulp van de klassieke TurningPoint stembakjes? Je kan voortaan ook een TurningPoint account aanvragen zodat studenten ook kunnen stemmen via smartphone, tablet en/of laptop tijdens je les.
  • Capture agent campus Coupure E2.009je heel wat multimedia gratis kan ontlenen aan de UGent? Dit kan zowel bij DICT als bij DOWA en op bepaalde faculteiten. Op vrijdag 2 maart 2018 gaf ik trouwens een infosessie over dit thema aan de MOOC community binnen de UGent.
  • er momenteel 45 auditoria uitgerust zijn met lesopnametoestellen (waarvan 36 met live stream mogelijkheid), er 2746 lesopnames zijn gemaakt in het 2e semester van AJ 2017-2018, gemiddeld 2000 unieke gebruikers per dag een lesopname bekijken, gemiddeld 250 unieke gebruikers per dag een live stream volgen, 29TB aan lesopnames werd geregistreerd dit academiejaar, ... ?

Lenteschoonmaak op ICTO site

Less is more! Dat geldt ook voor de ICTO site. Nieuwsberichten en FAQ die specifiek te maken hadden met lesopnames, kennisclips of een Minerva module zijn verplaatst naar de betrokken pagina's of handleiding. Zo staat alles netjes bijeen en minder verspreid. Hierdoor is ook de navigatie iets eenvoudiger geworden en zal de zoekfunctie minder maar betere resultaten opleveren.

Nieuw op de ICTO site is dan weer een pagina over virtuele realiteit. Hoe zet je 360 graden video, virtuele realiteit en augmented reality in onderwijssituaties in? Waar vind ik enkele praktijkvoorbeelden aan de UGent of andere onderwijsinstellingen? Welke hardware, software, ... komt daarbij kijken? Dat verneem je op onderstaande pagina!

Deel een tip en win...

Wil je ook een praktijkvoorbeeld uit uw faculteit delen? Heb je een positieve ervaring met een bepaalde app(licatie)? Heb je een tip, voorstel, … over de ICTO website of deze nieuwsbrief? Contacteer dan Frédéric Bruynings. Uit alle inzendingen verloten we een exemplaar van het boek "Customers the day after tomorrow. Hoe trek je klanten aan in een wereld van AI, bots en automatisering?" van Steven Van Belleghem.

fb   tw   in   pt   yt