ICTO nieuwsbrief 16: dec 2017 - jan 2018

Printvriendelijke pagina

Bekijk de online versie - De e-mailversie presenteert het best in OWA.

Via deze 16e nieuwsbrief wil het blended learning team alle lesgevers, onderwijsondersteuners en studenten beter informeren en inspireren over onderwijstechnologie aan de (A)UGent.

Project vernieuwing ELO

De Directie Communicatie en Marketing heeft op 12 januari 2018 de UGent community ingelicht dat er een project is opgestart dat zal leiden tot de implementatie van een nieuw leeromgeving ter vervanging van Minerva.

De volgende belangrijke stap in het aanbestedingsproces zijn de gebruikerstesten. We voorzien van 26 februari t.e.m. 7 maart verschillende momenten voor zowel studenten (minstens 55 of 5 per faculteit), lesgevers (minstens 55 of 5 per faculteit) als platformbeheerders (10) om 3 platformen te testen op hun gebruiksgemak. De werving van kandidaat-testers loopt momenteel via de Gentse studentenraad enerzijds en de facultaire onderwijsdirecteurs (geïnformeerd door de Directie Onderwijsaangelegenheden) anderzijds. De bevindingen van de studenten en lesgevers krijgen hetzelfde gewicht in de uiteindelijke beslissing.

Een gedetailleerde tijdlijn van dit vernieuwingsproject kan je raadplegen op http://icto.ugent.be/nl/content/project-vernieuwing-elo​.

ICTO raadt aan om...

 • een peer assessment opdracht in WebPA bij voorkeur pas aan te maken wanneer de samenstelling van alle groepen definitief is. Bij het aanmaken van een opdracht neemt WebPA namelijk een snapshot van de groepen. Als je achteraf bv. nog een student wilt toevoegen aan een groep of extra groepen wilt toevoegen aan de peer assessment, zal je de nieuwe groepen moeten overbrengen naar WebPA en een nieuw assessment moeten aanmaken (het scoreformulier kan je natuurlijk wel opnieuw gebruiken).
 • nog altijd educatief videomateriaal op te laden binnen een Minerva-cursus (in plaats van Stream binnen de Office365 omgeving te gebruiken).
 • altijd lesopnames correct te metadateren alvorens deze opnames manueel door te sturen naar de streaming server en toe te voegen binnen uw Minerva cursussite.
 • bij voorkeur Camtasia te gebruiken om een video te maken van PowerPoint slides met gesproken uitleg. Office Mix verdwijnt als invoegtoepassing van PowerPoint en zal volledig opgaan in PowerPoint 2016.
 • een Moovly account aan te maken met je UGent e-mailadres om te kunnen genieten van een gratis education licentie op deze animated video software.
 • ...

Over het muurtje

Wist je dat...

 • het opleidingsonderdeel "Project" overweegt om volgend academiejaar peer assessment in te zetten bij de studenten 3e bachelor Bio-ingenieurswetenschappen met als doel om de individuele prestaties van studenten binnen dezelfde groep te beoordelen op basis van door de lesgever vastgelegde criteria (rubric).
 • Jolien Coenraets (Manager The Foundry) aan een repository werkt voor online resources die gebruikt kunnen worden in een e-learning of blended learning context.
 • prof. Alexander Van Tongel (Vakgroep Fysiotherapie en orthopedie) virtual en augmented reality wil integreren in zijn vaardigheidstrainingen voor orthopedisch chirurgen.
 • het opleidingsonderdeel Low Countries Studies de aanwezige studenten elektronisch wil registreren via een scanner (om achteraf op een eenvoudige wijze aanwezigheidslijsten te kunnen bekomen).
 • een algemene introductie tot instructional design georganiseerd zal worden voor alle MOOC projecten.
 • de slides van de infosessie over blended learning aan de nieuw op te richten vakgroep Diagnostische wetenschappen (FGE) gedeeld werden met de hele UGent community.
 • wie in academiejaar 2016-2017 nog student was maar ondertussen UGent medewerker is geworden best zijn/haar profiel in Minerva laat aanpassen.
 • de afdeling Onderwijstechnologie een MEVO Livestream Camera heeft aangekocht (en dus uitleent). Met deze camera is het mogelijk om een event op te nemen en/of live te streamen.
 • ...

Waar kan ik overal multimediamateriaal ontlenen aan de UGent?

Save the date: Onderwijsdag 2018

In navolging van de vorige onderwijsdagen in 2016 en 2017 vindt dit jaar de derde onderwijsdag van DOWA plaats op vrijdag 18 mei 2018. Locatie van dienst is Het Pand. Het programma en de mogelijkheid tot inschrijven worden binnenkort meegedeeld.

Feedback

Wil je zelf ook aan de slag met blended learning? ICTO komt naar je toe!

Wil je ook een praktijkvoorbeeld uit uw faculteit delen met de collega’s? Heb je een positieve ervaring met een bepaalde app(licatie)? Heb je een tip, voorstel, … over de ICTO website of deze nieuwsbrief? Contacteer dan Frédéric Bruynings.

fb   tw   in   pt   yt