Impact van overschakeling naar HTTPS in Minerva

16 Feb 2018 - 3:27pm

Om de vertrouwelijkheid en de integriteit van de gegevens tussen uw computer en Minerva te beschermen, is de leeromgeving Minerva recent overgeschakeld op HTTPS. Maar omdat de meeste browsers niet toelaten dat onversleutelde inhoud (HTTP) in een versleutelde (HTTPS) pagina wordt weergegeven, kunnen HTTP links vanuit Minerva niet meer weergegeven worden.

Problemen met links?

Scenario 1: Ik heb een link naar een externe webpagina in HTTPS toegevoegd in de module Links en heb deze link toegevoegd als nieuwe stap in een leerpad.

Resultaat: Deze externe webpagina wordt normaal geladen binnen het leerpad (embedded view).

Scenario 2: Ik heb een link naar een externe webpagina in HTTP toegevoegd in de module Links en heb deze link toegevoegd als nieuwe stap in een leerpad.

Resultaat: Deze externe webpagina wordt niet meer getoond binnen het leerpad. De browser laat dit niet toe. Minerva meldt wel dat de student deze pagina kan openen in een nieuw tabblad (in essentie dus wel buiten de context van het leerpad/de leeromgeving) door te klikken op de HTTPS versie van de link die automatisch wordt aangeboden in de foutmelding.

Voorstel: Verbeter deze link naar de HTTPS versie van de pagina (indien beschikbaar) via de module Links.

Scenario 3: Ik heb een link naar een externe webpagina in HTTPS toegevoegd in een HTML document en heb dit document toegevoegd als nieuwe stap in een leerpad.

Resultaat: Deze externe webpagina wordt normaal geladen binnen het leerpad (embedded) wanneer u deze link aanklikt.

Scenario 4: Ik heb een link naar een externe webpagina in HTTP toegevoegd in een HTML document (zonder een doel of "target" van deze link in te stellen) en heb dit document toegevoegd als nieuwe stap in een leerpad.

Voorstel 1: Indien er een HTTPS versie van de pagina bestaat, dan verbetert u deze link via de HTML editor naar deze HTTPS versie.
Voorstel 2: Indien er geen HTTPS versie van de pagina bestaat, dan stelt u het doel (of target) van de link in op een nieuw venster (of _blank).

Scenario 5: Ik heb een link naar een externe webpagina in HTTP toegevoegd in een HTML document (door het doel of "target" van deze link in te stellen op een nieuw venster of "_blank") en heb dit document toegevoegd als nieuwe stap in een leerpad.

Resultaat: Deze externe webpagina opent in een nieuw tabblad of venster binnen uw browser, maar dus wel buiten het leerpad/de leeromgeving, wanneer u deze link aanklikt.

Voorstel: Indien er een HTTPS versie van de pagina bestaat, dan verbetert u deze link via de HTML editor naar deze HTTPS versie én verwijdert u bij voorkeur het doel (of target) van de link om de pagina te embedded te openen binnen het leerpad.

Scenario 6: Ik heb een externe webpagina of video in HTTPS embedded binnen een HTML document (via de IFrame optie van de HTML editor) en heb dit document toegevoegd als nieuwe stap in een leerpad.

Scenario 7: Ik heb een externe webpagina of video in HTTP embedded binnen een HTML document (via de IFrame optie van de HTML editor) en heb dit document toegevoegd als nieuwe stap in een leerpad.

Voorstel 2: Indien er geen HTTPS versie van de pagina bestaat, dan kunt u deze pagina niet embedded weergeven binnen het leerpad én dient u deze embedded weergave te vervangen door een externe link (zoals in scenario 3).

Bovenstaande 7 scenario’s kunt u ook uittesten in het leerpad “HTTP controle” binnen de Minerva cursussite met code Z000015. Raadpleeg de handleiding "Aanbod" om vrij in te tekenen op deze cursussite.

Samengevat

1. Gebruik altijd links naar de HTTPS versie van externe webpagina's.
  2. Indien er geen HTTPS versie van de externe webpagina's beschikbaar is, dan stelt u het doel van de HTTP link altijd in op een nieuw venster (target="_blank").

Helpdesk

Als u alsnog problemen ondervindt met links, dan contacteert u best minerva@ugent.be.