Hoe maak ik aantekeningen op mijn slides tijdens de les?

14 Mar 2018 - 9:24am

Stel, je geeft les met behulp van een presentatie (in PPT of PDF). En af en toe wil je tijdens de les jouw slides wat aanvullen met tekst, markeringen of een tekening (bv. grafiek, XY-as, ...). Of een redenering opbouwen vanop een digitaal witbord. Meer zelfs, je wil daarbij ook graag vrij rondlopen met je toestel (tussen de studenten). En activeren door hen regelmatig zelfs het scherm te geven, maar steeds op een manier zodat alle andere studenten in de leszaal op het projectiescherm alle schermaanvullingen kunnen blijven volgen. Lees dan zeker verder.

Oplossing via de auditorium PC

De voorbije jaren stelde DICT een "wildgroei" vast aan Smartpodium schermen, Wacom schermen, projectoren, ... met allerlei problemen tot gevolg (bv. resolutie instellingen). Om terug te keren naar een uniform PC park in de lesruimtes aan de UGent worden momenteel al auditorium PC's en schermen vernieuwd door Dell Optiplex 7050 PC's en kantelbare Dell touch schermen S2240T. De collega's van de afdeling PC logistiek doen dit steeds in directe samenspraak van jullie facultaire IT verantwoordelijke. Faculteiten die reeds beschikken over nieuwe toestellen zijn onder meer EB, BW, EA, LW, ...

Bij alle nieuwe Dell touch schermen wordt ook een pen meegeleverd (je kan ook je vinger gebruiken) en op de nieuwe Dell Optiplex 7050 PC's installeert DICT standaard de digital ink software OpenBoard (om bv. met een digitaal witbord te werken of aantekeningen te maken bovenop je slides). OpenBoard is ook gratis te installeren op je persoonlijke PC (Windows, OS X of Ubuntu) maar bestaat niet als app.

Aangezien de Dell touch schermen niet meer via de splitter lopen, dien je voortaan bij beeldinstellingen te kiezen voor "Dupliceren" (standaard ingesteld) of "Extend this display".

Dell Touch S2240T - Copyright: Dell.com

Voordelen: Alle muisbewegingen en aanvullingen worden ook opgenomen als je lesopnames maakt.

Oplossing via tablets

Beschik je reeds over een tablet, een dongle naar VGA en/of HDMI (tussenstuk voor aansluiting met de projector) en een digital ink app (zoals Goodnotes voor iOS of Explain Everything voor iOS/Android)? Dan heb je in de leszaal eigenlijk een draagbaar alternatief voor een Smartpodium op zak!

Ook al zijn beide apps perfect aanstuurbaar met de vinger, toch kunnen we een universele stylus/pen van bijvoorbeeld Adonit altijd aanraden. Deze pen is alvast goedkoper dan de Apple Pencil die bovendien enkel werkt op een iPad Pro. Bovenstaande digital ink apps werken echter zodanig goed dat zelfs een ouwe getrouwe stylus met rubberpunt ook goede resultaten geeft (en goedkoper is).

Wil je met de tablet ook vrij rondlopen in de leszaal?

Dan dien je het beeld draadloos door te sturen naar de projector als volgt:

1. Installeer de software Reflector op je laptop.
  2. Verbind je laptop met de VGA of HDMI kabel van de projector in de leszaal.
  3. Connecteer je laptop en je iPad op hetzelfde WIFI kanaal in de leszaal (bv. op Eduroam indien het signaal sterk genoeg is in de leszaal).
  4. Start de Reflector software op je laptop.
  5. Start Airplay op je tablet (als je een iPad tablet gebruikt) en selecteer de naam van je laptop.
  6. Geef de cijfercode die verschijnt op de laptop in op de iPad.
  7. Start Goodnotes op je iPad.

Presenteer nu draadloos met je iPad en de Goodnotes app. Dit beeld wordt nu gespiegeld naar je laptop die verbonden is met de projector in de leszaal (waardoor alle studenten je aantekeningen kunnen volgen) en (indien er een capture agent aanwezig is in de leszaal) opgenomen als lesopname.

Niet onbelangrijk... De inzetbaarheid van de Reflector software hangt zeer sterk af van de kwaliteit van het WIFI kanaal en dat kan al eens verschillen van leszaal tot leszaal.

Extra voordelen:

• er is een pointer beschikbaar in Goodnotes die te volgen is in de leszaal en mee opgenomen wordt in de lesopname.
  • je kan inzoomen op een bepaald schermonderdeel (bv. een grafiek binnen de tekst), dit beeld vastzetten en aantekeningen maken binnen dit ingezoomd beeld.
  • de digitale ink is kwalitatief goed: vloeiend en niet korrelig.
  • je kan de slides achteraf altijd met aantekeningen digitaal exporteren als PDF, ... en opladen in de leeromgeving.
  • je kan de student actief betrekken bij het leermateriaal tijdens de les, en dit vanop zijn eigen zitplaats, op voorwaarde dat Eduroam aanwezig is in de leszaal (best op voorhand testen).
We danken graag dr. Jan De Neve (FPPW) voor de waardevolle tip!