Stemmen via een (online) stem- of quiz toepassing

Printvriendelijke pagina

Bij het lesgeven is het niet altijd eenvoudig om de aandacht van de studenten vast te houden. En dit zowel bij grote als kleine groepen. Met voting of elektronisch stemmen is het beter mogelijk om de aandacht van studenten vast te houden, hen actief te laten meedenken en het inzichtelijk leren bij de studenten te bevorderen.

Optie 1: stembakjes

1. TurningPoint stembakjeDe docent installeert de gratis TurningPoint software op zijn PC (indien nodig via de systeembeheerder van de vakgroep). Deze software maakt een extra tabblad "TurningPoint" aan binnen Microsoft Powerpoint.
  2. De docent voegt tijdens de lesvoorbereiding een vraag met verschillende antwoordmogelijkheden, een gewenste visualisatie (bv. een staaf- of taartdiagram) en eventueel een animatie (bv. vinkje bij correct antwoord) toe aan de presentatie via het extra tabblad "TurningPoint".
  3. De docent zal tijdens de les:
    • de ontvanger aansluiten (via USB) op de auditorium PC
    • de TurningPoint software opstarten
    • de presentatie openen
    • de studenten laten stemmen op het moment dat er een slide met een vraag verschijnt
  4. De docent kan na de les de resultaten exporteren naar bv. Microsoft Excel.

Beschikbaarheid

Didactische ondersteuning

Vragen

Contacteer jan.velghe@ugent.be bij vragen of problemen rond het gebruik van elektronische stemsystemen.

Optie 2: Curios Vote

Vote is een online stemsysteem dat steunt op de technologie en infrastructuur van de Curios toetsomgeving, maar de tool kan ook onafhankelijk van Curios gebruikt worden.

Werkwijze

1. de lesgever surft als auteur naar Vote en krijgt onmiddellijk een nummer van de 'room' toegewezen
  2. de lesgever geeft snel een vraag in met enkele antwoordopties (of gebruikt een al aanwezige vraag of reeks) en start het stemmen
  3. de studenten surfen met hun laptop, tablet, smartphone, ... (verbonden met internet) naar Vote, loggen in met hun UGent-account en geven het 'room'-nummer in
  4. de studenten kunnen dan antwoorden op de vragen zolang de lesgever dit toelaat
  5. de lesgever toont de resultaten (bv. in grafieken).

Optie 3: online student response systemen

Met GoSoapBox bijvoorbeeld zijn meerkeuzevragen (optie "quiz" of "poll") en open vragen (optie "discussion") mogelijk. Daarnaast kunnen studenten ook live vragen posten over de lesinhoud (optie "social Q&A"). Zo krijg je een beeld of ze de behandelde leerstof wel begrijpen, net als met de "confusion barometer".

Andere overzichten

Kickstarters